Energi og trender

Hus, byer og bebyggelse er i rivende utvikling

Noen folk er temmelig kreative for tida når de skal bygge seg hus.  Noen er "tekno-friker" mens andre vil ha mest mulig naturlige materialer i boligen, og andre igjen kombinerer det beste av to verdener; teknisk avanserte bygg med lavt karbonavtrykk.  Det kan være vanskelig å orientere seg i teknologijungelen, fordi ikke all energisparing er like miljøvennlig.


Noen satser på å produsere all energien selv, og i tillegg være leverandør til nabolaget når situasjonen tilsier det (såkalte plusshus).  Og noen lagrer "hjemmelaget" energi ved å kjøpe batterier fra kasserte el-biler og bruke dem til å samle opp strøm på gode dager.  Da får man mer igjen for strømmen man produserer selv, fordi man slipper å betale nettleie.


Teknologien er der.  Kun fantasien og lommeboka setter grenser!

Først noen virkelige hus:


  • ...og huset til Haneberg i Flekkefjord, som har gjort 28 smarte og energisparende grep i den nye eneboligen.


  • Her kan du lese om Marken-Mjølnerød sitt passivhus i Halden


  • Her et plusshus med bygningskroppen til et passivhus med omfattende smarthusløsninger. Uten arkitektoniske kompromisser.



  • I Vestvågøy i Lofoten har Espen og Tove Seierstad bygget det som trolig er Norges første moderne bolighus som er helt offgrid.  Huset har samme nivå av komfort som en vanlig norsk bolig, samtidig som det verken er koblet på strømnett eller offentlig vann- og avløpsnett.



  • Dette huset produserer nok strøm til å lade elbilen og varme svømmebassenget.




  • En stor blokk som kjøles ned av regnvann som er samlet på taket.  Mon tro hvor mye amerikanerne kunne ha spart i energi om de hadde brukt dette konseptet?  Men i USA og Canada bruker man av og til kjempeisbiter til å kjøle ned bygg, og det er også en god metode.

Så noen bygg som foreløpig er på tegnebrettet:

Til slutt noen boliger som finnes flere steder i verden, selv om de er HELT annerledes...

Earthship Biotecture, grunnlagt av arkitekten Michael Reynolds på slutten av 60-tallet, er et konsept der man bygger relativt low-tech hus av søppel og lett tilgjengelige materialer, og likevel er de selvforsynte med vann og energi.


Earthship har nå over et halvt hundre års erfaring og utvikler stadig nye modeller for å takle forskjellige vilkår.  De har etter hvert fått en verdensomspennende organisasjon, også en norsk avdeling.