Noen mener solfangere svarer seg bedre enn varmepumper. Det kommer også an på om du har installert andre vannbårne energiløsninger, siden mye av investeringen ligger i infrastrukturen, altså rør, twin- eller multicoil-bereder eller varmelager, eventuelt også et system for distribusjon av varme til rommene (vannbåren golvvarme, radiatorer og/eller varmeaggregat til ventilasjonssystemet). For dem som allerede har et vannbårent system fra et gammelt oljefyrt anlegg, er saken enkel.
Solfangere varmer vann direkte fra sollyset. Dette vannet brukes så til å varme opp det kalde vannet som går inn i varmtvanns-berederen din, eller til oppvarming, og reduserer dermed strømforbruket. De utnytter en større del av strålespekteret (langt inn i det infrarøde området, som er varmestråling) enn solceller og har virkningsgrad på 70 - 95% inn mot røropplegget.
Om sommeren dusjer vi kanskje enda mer enn om vinteren, og varmtvannsforbruket er høyt. Om vinteren kan de også produsere mye varme selv om det er frost ute.
Hvis du uansett har tenkt å bytte takstein, er solfangere nokså rimelig å montere i samme slengen. Men vær oppmerksom på at noen soner (f.eks. Trehusbyen Stavanger) kan ha restriksjoner på endringer av takets utseende, og man må eventuelt søke om dispensasjon.
Mer informasjon:
Solfangerpaneler inneholder kollektorer av to hovedtyper:
Så skal energien transporteres inn i boligen. Da er det viktig at varmekapasiteten i mediet er høy, og varmetapet i infrastrukturen liten. Også her er to ulike systemer i bruk:
Når energien har kommet inn i huset, skal den lagres før den distribueres. Her er to løsninger aktuelle, avhengig av hvor mange andre vannbårne energikilder som er i sving (varmepumpe, vedovn med vannkappe, fjernvarme, gråvannsgjenvinner m.m.):
Hvis du skal distribuere varmen rundt i rommene i huset (og altså ikke bare bruke den til å varme tappevann), trenger du et vannbårent system. Til det har ENOVA egen støtteordning.
Merk at om radiatorer skal brukes, må du på forhånd velge temperaturen på vannet som skal ut til dem. Snakk med leverandøren/rørleggeren om dette.
Myte nummer 1: "Det svarer seg ikke, for så langt nord er der lite sol, og strømmen er billig om sommeren."
Om sommeren er strøm billigere enn om vinteren, når forbruket er størst. Kan det lønne seg å produsere energi på ei tid da strøm uansett er "på tilbud"?
Ta da følgende i betraktning:
Mange tror at sol har lite for seg på nordlige breddegrader. Men det at det er mest sol ved ekvator, betyr jo ikke at det ikke er sol nok andre steder.
Litt nede på nettsida om solceller er en figur som viser at Kristiansand har større potensiale enn Paris når det gjelder strømproduksjon fra solkraft. Solfangere produserer jo ikke strøm, men solceller og solfangere bruker begge solenergi, som der altså er en del av også på våre breddegrader.
Likevel: I vår tid endrer klimaet seg, og vi vet ikke helt hvilken vei det går når det gjelder skyer, vind og temperatur. Så langt ser det ut til at sommeren flytter litt på seg, men at innstrålt solenergi i løpet av ett år er noenlunde som før.
Myte nummer 2: "Det svarer seg ikke uten du har helt idéell vinkel på taket, og det vender riktig vei."
Copyright © All Rights Reserved