Etterisolering

Gi huset en ekstra genser

Ved reparasjon, ombygging og oppgradering kan det lønne seg å ta en energioppgradering i samme slengen.  Det du betaler ekstra vil i framtifda bli dekket av redusert energikjøp.


Et eksempel:


A)

Vinduene og kledningen er råtne, du har besluttet å gjøre noe med det.  Du har allerede gjennomført første trinn i beslutningsprosessen ved å innhente tilbud på å skifte kledning og vinduer.  Men stopp litt.  Før du går i gang, så tenk gjennom følgende:


B)

Kanskje vil du vindtette ytterveggene i samme slengen?  Her på Vestlandet er jo vind og regn hovedproblemet.  Kledningen skal jo rives uansett.  Den gamle veggpappen har kanskje smuldret opp, er sprukket, eller utførelsen er dårlig fra gammelt av?  Og vinduene må jo få god vindtetting rundt hvis det ikke skal trekke inn i spalten mellom karmen og veggen.  Selv om de blir vindtettet fra innsida (diffusjonssperre) kan manglende vindtetting på utsida føre til nedkjøling av vinduskarmen og dermed kuldebroer.


C)

Da kan du godt etterisolere med f.eks. 5 cm uten at du betaler så mye ekstra, for kledningen må jo rives uansett.  Å rive kledningen uten å foreta seg noe med veggen i samme slengen, er økonomisk lite lurt.  Spar heller til du får råd til å gjøre mer, så vil de ulike tiltakene subsidiere hverandre, totalpakken blir billigere enn delene av den.  5 cm isolasjon og ny vindtetting på f.eks. en massiv tømmervegg har stor effekt på varmetapet.


D)

Men hvis du vil etterisolere, er prisforskjellen til tykkere isolasjon ikke så stor.  Arbeidsmengden er også nesten lik enten du isolerer med 10 eller 15 cm.


E)

Men så er kanskje huset så mye bedre at det kvalifiserer til støtte fra ENOVA?  Har du sagt A, så må di si B, og så C, D o.s.v.  Ett sted må jo grensen gå!  Og Enova har ikke bare én, men 3 grenser, som kvalifiserer for ulik grad av støtte.


Det er dyrt å være fattig og måtte kjøpe løsninger der du ikke får glede av "pakkeeffekten" fordi du må ta litt om gangen og betale for bare en og en arbeidsoperasjon når pengene en sjelden gang er der.  Det er også slitsomt å bo på en byggeplass.  Vent til du har nok finanser til å gjøre mye på en gang.


Se i menyen over om du vil ha økonomiske vurderinger.