Energikilder

"Hjemmelaget" energi er like god som den du kjøper av andre!

Det går til og med an å si at hjemmelaget energi er best, fordi den lages der den brukes, og man trenger ikke dyr og komplisert infrastruktur for å distribuere den, så svinnet blir veldig lite.  Dette er vinn-vinn, både vi og samfunnet sparer jo penger.

Nye hus vil ha nye energiløsninger i framtida.  Noen av dem er høyteknologiske, andre er latterlig enkle.  Tanken går ut på å skape mer og kaste mindre, et eldgammelt prinsipp bestemor har fortalt deg om...Utstyr som varmer vann til dusj og vannbåren varme


Solfangere kan monteres på veggen eller taket.  Ikke forveksle disse med solcellepaneler (fotovoltaiske celler, se nedenfor), som produserer strøm.


Når du dusjer, vasker klær eller lar oppvaskmaskinen gå, er det normalt at det varme vannet renner rett ut av huset etterpå.  Slik trenger det ikke være.  Varmen kan vinnes tilbake via gråvannsgjenvinnere..


I dag finnes vedovner som har vannkappe.  Vedovner har stort sett den ulempen at de kun kan brukes på de kaldeste dagene, ellers blir det ofte for varmt inne.  Ved å kjøle ned ovnen med vann får du varmt vann og kjøligere ovn som kan brukes mer om høsten og våren.  En slik vedovn kan integreres med solfangere, el-kjele, varmtvannsbereder, vannbåren varme.


Mange har varmepumper med luft, vann eller grunnen som varmekilde, og med luft eller vann som energitransportør.  Disse er godt beskrevet andre steder, f.eks. hos Enova.  De har vanligvis god effekt.  Men av og til monteres de feil slik at effekten blir dårlig eller de går i stykker.Annen "hjemmelaget energi"


Balansert ventilasjon med varmegjenvinner sørger for frisk luft i boligen uten at du må varme opp all den nye lufta som kommer inn.  Den varme lufta som blåses ut, overleverer rundt 80 % av varmen tilbake igjen til den lufta som går inn i huset.


Solcellepaneler produserer strøm.  De er aktuelle i Norge også.  Her er det lys så det holder, i motsetning til hva mange tror.Mer info finner du i menyene.