Solcellepaneler

Strøm fra "alle energiers mor"

Solcellepaneler produserer strøm, ikke varmt vann slik som solfangerne. De er dyrere og mindre effektive, men krever ofte mindre totalinvesteringer fordi de ikke er avhengige av røropplegg, pumper, flermantlet varmtvannsbereder og varmelager. Overskudd av den elektriske energiproduksjonen kan lagres i batterier (så slipper man at PC'en ryker og har egen strøm når hele nabolaget mørklegges) eller "mates" tilbake i det felles el-nettet mot betaling.

Solcellepaneler produserer strøm med en virkningsgrad på rundt 20 %, selv om rekorden nå er hele 46% . De har ikke problemer med frost (virker faktisk bedre når de kjøles ned), og anlegget har ingen bevegelige deler som slites (f.eks. pumper). Anlegg som i dag er et halvt hundre år gamle, virker bra ennå. Solceller er fortsatt mindre aktuelle i Norge enn lenger sør (selv om til og med Svalbard er aktuelt), men dette er i ferd med å endre seg i og med modnere og billigere teknologi, samt nye, gunstige finansieringsordninger (se lenger nede) både fra offentlige og private aktører.

 

Noen boliger har allerede begynt å levere strøm til nettet også her i Norge, selv om vi ligger langt bak svenskene. I Sverige installerte de like mye solcellekraft på 2 uker i 2015 som vi gjorde i hele 2013, eller 30 ganger mer enn Norge i 2013. En eller annen gang kommer vi vel dinglende etter vi også...

 

I 2013 bygde Skanska et anlegg oppå et parkeringshus, der taket ikke var i bruk. Det ble et "plusshus", det leverer mer energi enn det bruker.

 

Virkningsgraden har økt og vil øke ytterligere når man bedre får til å utnytte rødt lys.

 

Når solcellepaneler legges på tak, monteres de ofte på skinner over taksteinene. Men ofte kan man få beslag som gjør panelene til en selvstendig, flat tekking som erstatter takstein eller metalltak (såkalt båndtekking).

 

Solceller kan nå også bygges inn i tekstiler og mobiltelefonskjermer

Du kan også få dem innebygget i takpanner (her er også en video fra en kommersiell aktør). Gjør et bildesøk og ta en titt på mangfoldet! Snart får vi dessuten kanskje gjennomsiktige solceller i vinduer.

 

Her er en test.

Mer om den uuttømmelige energikilden her.

Generelt informasjon fra Lavenergiprogrammet her.

Få uforpliktende tilbud her eller her

ENOVA gir støtte til "hjemmelaget strøm".

 

lenke-sida på dette nettstedet er der litt mer informasjon.

 

 

 

org.nr. 914 749 042

 

 

"My home is my castle"

(Sir Edward Coke, 1552-1634)