Energikilder

"Hjemmelaget" energi er like god som den du kjøper av andre!

Noe er i ferd med å skje. Vi har oppdaget at rundt oss kryr det av energi vi ikke har brydd oss om før. Og noe av det vi vet om, kaster vi bare. Nye hus vil ha nye energiløsninger i framtida. Noen av dem er høyteknologiske, andre er latterlig enkle. Tanken går ut på å skape mer og kaste mindre, et eldgammelt prinsipp bestefar har fortalt deg om...

 

 

Utstyr som varmer vann til dusj og vannbåren varme

 

Husråd monterer gjerne solfangere på veggen din eller taket ditt. Ikke forveksle disse med solcellepaneler (fotovoltaiske celler, se nedenfor), som produserer strøm. Les mer i menyen til venstre.

 

Når du dusjer, vasker klær eller lar oppvaskmaskinen gå, er det normalt at det varme vannet renner rett ut av huset etterpå. Slik trenger det ikke være. Varmen kan vinnes tilbake via gråvannsgjenvinnere..

 

I dag finnes vedovner som har vannkappe. Vedovner har stort sett den ulempen at de kun kan brukes på de kaldeste dagene, ellers blir det ofte for varmt inne. Ved å kjøle ned ovnen med vann får du varmt vann og kjøligere ovn som kan brukes mer om høsten og våren. En slik vedovn kan integreres med solfangere, el-kjele, varmtvannsbereder, vannbåren varme. Se mer i menyen til venstre.

 

 

Annen "hjemmelaget energi"

 

Balansert ventilasjon med varmegjenvinner sørger for frisk luft i boligen uten at du må varme opp all den nye lufta som kommer inn. Den varme lufta som blåses ut, overleverer rundt 80 % av varmen til den lufta som går inn i huset.

 

Solcellepaneler produserer strøm. De er mindre aktuelle i Norge enn lenger sør i Europa, der strøm er dyrere og sol mer tilgjengelig, men de begynner å bli aktuelle her også. Husråd kan hjelpe om dette alternativet er noe for deg. Se menyen til venstre for informasjon og støtte.

 

 

org.nr. 914 749 042

 

 

"My home is my castle"

(Sir Edward Coke, 1552-1634)