Balansert ventilasjon

Hent tilbake varmen fra innelufta

Gamle hus har ofte fortreffelig ventilasjon på vindfulle og kalde dager, og dårligere luftsirkulasjon på rolige dager. En stille vinterdag skalker man gjerne alle luker og får dårlig inneluft. Har man vifter som går på kjøkken og i våtrom, kaster de ut varmen samtidig som kald luft suges inn et eller annet sted utenfra, gjerne vindusventilene. Kald luft som kommer inn gjennom veggene (via ventiler eller lekkasjer) forårsaker da gjerne kald trekk langs golvene siden kald luft er tyngre enn varm. Temperaturen i beina har mye å si for hvor varmt du synes det er i et rom. Da skrur du gjerne ovnene ekstra mye opp og får f.eks. 10 grader på golvet og 27 i hodehøyde.

 

Da blir det som i historien om mannen som lå med hodet inntil bålet og beina ute i kulda og sa at "håret mitt brenner og tærne fryser til is, men i gjennomsnitt så har jeg det ganske bra".

 

Balansert ventilasjon med varmegjenvinner er en vanlig komponent i nye hus, men kan og bør være aktuelt om man vil energieffektivisere eldre boliger. Den varme lufta som blåses ut, overleverer da rundt 80 % av varmen til den lufta som går inn i huset. Med mindre du er veldig glad i kråkene og vil gi mest mulig varme til dem, kan dette altså være en fornuftig investering om du samtidig sørger for god vindtetting av bygningskroppen.

 

Et slikt anlegg må justeres (bl.a. med ventilene i de enkelte rom) og innkjøres før det fungerer optimalt i forhold til beboernes behov.

 

Men der finnes enklere systemer. Se lenke-sida på dette nettstedet for litt mer informasjon.

 

 

org.nr. 914 749 042

 

 

"My home is my castle"

(Sir Edward Coke, 1552-1634)